Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın himayesinde Kültür ve Turizm Basın Elçileri” belirlemek amacı ile başlatılan proje dahilinde verilen eğitim sunumları tamamlandı. Türk İnternet Medya Birliği’nin (TİMBİR) de desteklediği proje ile ülkemizin 81 ilinde tanıtıma katkı sunacak “Kültür ve Turizm Basın Elçisi” gazeteciler belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu tarafından yürütülen; Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) işbirliğiyle hazırlanan “Kültür ve Turizm Basın Elçileri Projesi”, 81 il ve yurt dışından 300’ün üzerinde gazeteci ve yazarın 18-28 Şubat tarihleri arasında online olarak katıldığı eğitimlerin son oturumu da yapıldı.
Eğitimleri birbirinden değerli akademisyenler online olarak canlı konferans sistemi ile verdiler.

Toplamda 4 günde verilen eğitimleri her gün ayrı ayrı akademisyenler, kendi alanlarında uzman oldukları konular üzerinde sundular. Eğitimlerde işlenen konuların ana başlıkları şunlardan oluştu.
- Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizmde Önemi
- Kültür ve Turizm Haberciliği ve Uluslararası Tanıtım
- Habercilikte Etik Kurallar ve Dezenformasyon
- Türkiye Yüzyılında Turizmin Geleceği

TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, son oturum öncesinde katılımcılara ve projeye konuşmacı olarak destek sunanlara teşekkür etti. Gazetecilere mesleki katkılarının devam edeceğini belirten Dr. Basa, oturum videolarının ve konuşmacı sunumlarının TİMBİR ve Birlik Haber Ajansı (BHA) başta olmak üzere sosyal medya hesaplarından paylaşılacağını duyurdu.
Turizmde Büyüme Verileri ve Türkiye’nin Hedefleri

Moderatörlüğünü TİMBİR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdem Tokuş’un üstlendiği son oturumda Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Birkan, Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Merve Öksüz ve Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Savaş Çolakoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. İbrahim Birkan, turizm sektöründeki büyümeye dikkat çekerek, “2024 yılında Türkiye 61 milyon turist ağırlayarak 61 milyar dolarlık turizm geliri elde etti. Son 10 yılda dünya genelinde turizm yüzde 4.2 oranında büyürken, Türkiye’de bu oran yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. İstanbul ve Antalya, dünyanın en çok ziyaret edilen 10 şehri arasında yer alıyor. 2028 hedefimiz 100 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Bu hedefi rahatlıkla gerçekleştirebiliriz” dedi.
Turizm sezonunun küresel ısınma nedeniyle uzadığını belirten Birkan, Türkiye’nin arkeolojik turizm alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Efes’te 160 yıldır süren kazılarda bile ancak yüzde 25’lik bir alanın açığa çıkarıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 140 farklı kazı alanında çalışma yürüttüğünü söyledi.
Teknoloji ve Tanıtımın Önemi

Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Merve Öksüz ise turizm tanıtımının önemine değinerek, “Türkiye’nin büyük bir potansiyeli var. Ancak turizm tanıtımını doğru yönetmeliyiz. Herhangi bir olumsuzlukta turizm sektörü doğrudan etkileniyor. Keşfedilmemiş destinasyonların tanıtımı büyük bir fırsat sunuyor. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojileri kullanarak turizmin tanıtımına katkı sağlayabiliriz” dedi.
Mavi Bayraklı Plaj Sayısı Artacak
Turizm Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Savaş Çolakoğlu ise Türkiye’nin turizm vizyonuna dikkat çekerek, “Turizm 54 farklı yan sektörü doğrudan etkiliyor. Türkiye olarak turizmde büyümeye devam ediyoruz. Mavi bayraklı plaj sayımız 567’ye ulaştı ve İspanya ile Yunanistan’ın ardından dünya üçüncüsüyüz. Hedefimiz bu alanda birinci sıraya yükselmek” diye konuştu.
Türkiye’nin turizmde daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirten Çolakoğlu, yatak kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Son oturumun kapanış konuşmasını yapan Mehmet Erdem Tokuş, TİMBİR Medya Akademisi ile sektöre katkı sunmaya devam edeceklerini ifade ederek, TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’ya desteği için teşekkür etti.
Kaynak: BHA